Październik 2020
Październik 2020
Quality Assurance for Food Products (QAFP), System Gwarantowanej Jakości Żywności to system multiproduktowy, obejmujący mięso wieprzowe, drobiowe, a także wędliny drobiowe oraz wieprzowo-wołowe.
System QAFP powstał w 2009 roku, jego administratorem jest UPEMI*. Założenia Systemu QAFP opracowane są przez polskie, wiodące w branży spożywczej ośrodki naukowe: Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytut Zootechniki w Krakowie.
Główne założenia systemu to:
Jednym z warunków uczestnictwa w Systemie QAFP jest spełnienie wymagań zawartych w zeszytach branżowych odnoszących się do certyfikowanych produktów.
Wizja przedsięwzięcia oparta jest na:
*UPEMI -Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego to związek zrzeszający podmioty branży mięsnej, utworzony 13 grudnia 2005 roku.
**System Gwarantowanej jakości żywności. O Systemie QAFP. [dostęp 06.11.2017]. Dostępny w World Wide Web: http://www.upemi.istnieje.pl/.